Donate to the MX-3.com Forums
View unanswered posts | View active topics It is currently December 07 2019, 5:08 AM



Reply to topic  [ 7 posts ] 
 Looking for some suggestions 
Author Message
Senior Member
User avatar

Joined: April 07 2008, 1:06 PM
Posts: 7198
Location: Manitoba
Reply with quote
Post Looking for some suggestions
My winter beater has developed an odd issue over the past few months...

Initially, it was the starter that was a bit wonky. Solenoid would fire but starter wouldn't turn, so I dismissed it as a bad contact in the solenoid. If you re-started it over and over eventually it would take. (clunk clunk clunk clunk vroom)

Then that stopped working, but I could start it under the hood with a screwdriver across the starter terminals.

Now it doesn't have ignition at all, and turning the key to 'start' has no effect whatsoever. You can still get it to crank via screwdriver, but no spark.

Tried disty, starter is mechanically fine, thinking harness, grounds, or ECU is next... anyone have any similar experience?


I guess I should mention its a 93? ATX with a 92? KLDE MTX swap.

_________________
Now with Moderator power!

Black '93 BP RS - wrecked, parted, scrapped.
Green GS - Sold.
Black GS - Summer DD/Race car - Fancy KLZE
Red GS - K8-ATX -> MTX-KLDE - Frakencar. Scrapped
White GS - Rusty. Parts. Scrapped
1997 BMW M3 - my summer baby
2002 BMW 325Xi - sold
2003 Forester Xti - EJ20K swapped.
Feedback


March 07 2014, 1:50 AM
Profile
Regular Member

Joined: February 05 2014, 7:33 PM
Posts: 87
Reply with quote
Post Re: Looking for some suggestions
did you fool the ecu into thinking it's in neutrel or did swap ecus as well?


March 07 2014, 2:33 AM
Profile
Senior Member
User avatar

Joined: April 07 2008, 1:06 PM
Posts: 7198
Location: Manitoba
Reply with quote
Post Re: Looking for some suggestions
Wired PN switch into neutral switch on mtx. I've tried shorting that out, no change

_________________
Now with Moderator power!

Black '93 BP RS - wrecked, parted, scrapped.
Green GS - Sold.
Black GS - Summer DD/Race car - Fancy KLZE
Red GS - K8-ATX -> MTX-KLDE - Frakencar. Scrapped
White GS - Rusty. Parts. Scrapped
1997 BMW M3 - my summer baby
2002 BMW 325Xi - sold
2003 Forester Xti - EJ20K swapped.
Feedback


March 07 2014, 2:34 PM
Profile
Regular Member

Joined: January 15 2008, 7:45 PM
Posts: 551
Location: Twin Cities, MN
Reply with quote
Post Re: Looking for some suggestions
Troubleshoot the ignition switch. Once experienced similar symptoms with a different car.

I believe the igniter and coil get their ground through the ignition switch.

If the ignition switch itself is not at fault you might get lucky and find a flaky ground under the hood.

_________________
Image
Proud owner of a Faded Red 92 MX-3 GS


March 07 2014, 3:16 PM
Profile
Senior Member
User avatar

Joined: April 07 2008, 1:06 PM
Posts: 7198
Location: Manitoba
Reply with quote
Post Re: Looking for some suggestions
davmac, that is a good suggestion. I'll see what I can do. Its multimeter time.

_________________
Now with Moderator power!

Black '93 BP RS - wrecked, parted, scrapped.
Green GS - Sold.
Black GS - Summer DD/Race car - Fancy KLZE
Red GS - K8-ATX -> MTX-KLDE - Frakencar. Scrapped
White GS - Rusty. Parts. Scrapped
1997 BMW M3 - my summer baby
2002 BMW 325Xi - sold
2003 Forester Xti - EJ20K swapped.
Feedback


March 07 2014, 10:01 PM
Profile
Regular Member

Joined: March 08 2010, 8:21 PM
Posts: 1523
Location: Canandaigua, NY
Reply with quote
Post Re: Looking for some suggestions
let me know if you sort it out, mine is, well actually still is doing the same thing. Ive tried a few different starters but I am leaning more towards a bad ignition due to the fact I can turn mine about 20 degrees without engaging/disengaging anything.

_________________
92 GS gold (driver) worklog> viewtopic.php?f=46&t=73405
93 GS red (wrecked)
:D I modify my ride so I can drive around the stupid people :D


March 07 2014, 10:09 PM
Profile
Senior Member
User avatar

Joined: April 07 2008, 1:06 PM
Posts: 7198
Location: Manitoba
Reply with quote
Post Re: Looking for some suggestions
Just a heads up,

I haven't solved it totally, but I do suspect it is the ignition switch wiring. The car has an immobilizer, alarm, and autostart. Huge rats nest under the dash was pulling on the big 4 pin connector. I push on the connector and the starter solenoid fires (But the battery is dead, that's the part I haven't yet sorted out)

_________________
Now with Moderator power!

Black '93 BP RS - wrecked, parted, scrapped.
Green GS - Sold.
Black GS - Summer DD/Race car - Fancy KLZE
Red GS - K8-ATX -> MTX-KLDE - Frakencar. Scrapped
White GS - Rusty. Parts. Scrapped
1997 BMW M3 - my summer baby
2002 BMW 325Xi - sold
2003 Forester Xti - EJ20K swapped.
Feedback


March 25 2014, 3:32 AM
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.